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Robert J. Friedman 
305-789-7791 
robert.friedman@hklaw.com 

August 11,2015 

VIA E-mail: daniafSUniamifipo.org 

Dania L. Orta 
Assistant Administrator 
City of Miami FIFO 
1895 Southwest 3rd Avenue 
Miami, Florida 33129-1456 

Re: Part-Time Employment 

Dear Dania: 

You have asked for our response to the question presented by Amy Klose, the Director of the 
City's Department of Human Resources. Ms. Klose advised you that the City's police 
department wants to hire part-time officers from the current group of reserve officers, most of 
whom are City retirees and are currently receiving pension payments from the FIFO plan. The 
question asked by Ms. Klose is whether the retirees' part-time work for the City would, in any 
way, affect their pension payments from the FIFO plan. 

We believe that the retirees' part-time work for the City would affect their pension payments in 
two ways: 

1. Under Section 40-191 of the City Code, the term "Employee" is defined as a 
firefighter or police officer presently employed by the City. The definition does not make a 
distinction between full-time and part-time employment. Similarly, under Section 40-191, the 
term "Police officer" is defined, in part, as any person who is employed by the City. This 
definition also does not make a distinction between full-time and part-time employment. Section 
40-199(b) of the City Code provides in part that "With the exception of persons eligible to 
decline membership in the retirement system, participation in the retirement system is a 
mandatory condition of employment for employees." Therefore, if a retiree is hired by the police 
department as a part-time officer, the retiree will be required to become a member of the 
retirement system. 

2. Section 40-203(l)(l) of the City Code provides, "Should a disability beneficiary be 
restored to or be in service at a compensation equal to or greater than his or her average final 
compensation at retirement, or should any other beneficiary be restored to service, the following 
shall apply: a. The retirement allowance of the beneficiary shall cease, he or she shall again 
become a member of the retirement system and regular contributions shall resume at the rate 
required by the retirement system" (emphasis added). Therefore, if a retiree is hired by the 
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police department as a part-time officer, the retiree's pension payment from the FIFO plan will 
cease during such employment. Section 40-203(1X1) also confirms that the retiree will be 
required to become a member of the retirement system. 

Please let me know if you have any questions regarding this letter. 

Sincerely yours, 

HOLLAND & KNIGHT LLP 

Robert J. Friedman 

cc: Steve Cypen 
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